Kayak Ayakkabısı Seçimi

“Araç” kelimesinin bizlerde yaptığı ilk çağrışımın “motorlu taşıt” olması çok doğaldır.

Ne varki, kayak sporunun ana aracı olan “kayak takımı” motorlu olmadığı halde “Kayak Aracı” olarak da tarif edilmesi işlevini daha iyi tarif ediyor gibi.

Hertürlü arazi şartlarında kullanmaya elverişli, en sert dönüşlerde kırılmayan,çok sert ve ani frenleme imkanı tanıyan, dahası olmadık yerlerden atlamamızı sağlayan, sağlam mı sağlam, esnek mi esnek, bir araçtır,”Kayak Takımı” .

Tabidir ki bu aracı kullanırken olmazsa olmaz en önemli gereci “Kayak Botu” veya “Kayak ayakkabısı” dır.

KAYAK AYAKKABILARI VE ÇEŞİTLERİ:

Herzaman her tür giyimde de olduğu gibi “Kayak Ayakkabılarını” da seçerken ilk dikkat edilmesi gereken “Rahatlık” olmalıdır.

 Ayakkabılarınız ne kadar rahat olursa ; Ayak ,bacak, ve hatta diğer vücut kaslarınız ile birlikte ,sinir damarlarınızın da rahat olacağını unutmamak gerekir.

Ağrıyan,veya sızlayan ayak demek, diğer vücut uzuvlarının hareketlerine  kısıtlama demek olduğu gibi ; düşük moral ve düşük motivasyon demek olduğunun da bilinmesi gereklidir.

Kayak Ayakkabılarımızın rahatlığından emin olduktan sonra ,göz önünde bulundurmamız gereken diğer nokta, tabidir ki; Kayak Ayakkabılarımızın kullanışlılığı ve performansımıza olan pozitif etkisi olmalıdır.

Kayak Ayakkabıları çok çeşitli olmakla birlikte; Kullanışlılık ve performans ön plana çıkarıldığında en iyi seçim kayak seviyenize göre yapılan seçiminizdir.

Esnek Kayak Ayakkabıları Genel olarak kayak yapmaya yeni başlayanlara tavsiye edilen Kayak Ayakkabılarıdır.

Kayağa yeni başlayanlar meyili az olan pistlerde , daha yavaş kayak yapmayı tercih ettiklerinden, rahatlığı ve esnekliği ile bilinen “esnek kayak ayakkabıları” arzu edilen performansa uyum sağlamayı kolaylaştırdığı gibi , arzu edilen konforu da sağlamaktadır.

Orta Sert Kayak Ayakkabılar Özellikleri bakımından kayakların manevra kabiliyetlerine olan olumlu ve seri etkileri ile bilinirler.

Başlangıç seviyesini başarı ile aştıktan sonra, meyili biraz daha dik yamaçlarda hız zevkini tadına varmak, sert dönüşler ve sert frenlemelerle performans sergilemek isteyenlerin tercihidir.

Tam Sert Kayak Ayakkabıları Sert oldukları kadar da hassasiyetleri yüksek olan ayakkabılardır.

Profesyonel olarak tanımlanan , her tür pist ve koşulda kayak hakimiyetleri gelişmiş, performans odaklı kayakçıların her zaman ilk tercihleridir.

Diğer kayak ayakkabı türleri ile karşılaştırıldığında; hassas kayak hakimiyeti sağlamasının aksine, konfor ve rahatlık seviyeleri oldukça düşüktür.

KAYAK AYAKKABILARI VE PÜF NOKTALARI

  • Ayakkabılarınızı giydikten sonra ayak parmak uçlarınızı hissetmeye çalışın. Bakın bakalım herhangi bir baskı veya acıma hissediyor musunun ? Öyle ise size uygun değildir. Uygun olan ayak parmak uçlarının kayak ayakkabınızın uc noktasına hafifçe değmesidir. Ne çok ne az.
  • Ayakkabılarınızı rahat bir şekilde giydikten hemen sonra,klipslerini değil; üst kısmındaki bantını kapatarak ayaklarınızın,ayakkabı topuğuna doğru geri gelmesi ile birlikte,ayaklarınızın gerektiği şekilde ayakkabı içine oturarak yerleşmiş olduğundan emin olun.
  • Ayakkabılarınız ayaklarınıza tam oturduktan sonra ; dizlerinizden hafif çömelerek kayak pozisyonunda ayak topuklarınızın ayakkabıların iç ökçe kısmına hafifce değmesini ve iç ökçedeki sünger pedi hissetmesini sağlayın.Bu sayede ayakkabılarınızın ayaklarınızı gerektiği şekilde sarmış olduğunu da test etmiş olursunuz.
  • Kayak ayakkabılarınızı bagajda değil sıcak ortamda arabanızın içinde taşıyın. Bu sayede ayakkabılarınızı giyerken ayaklarınızın sıcak olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ayakkabılarınız saklarken bantlarının ve klipslerinin kapalı olduğundan emin olun.Bu sayede deforme olmalarını da önlemiş olursunuz.
  • Ayakkabılarınızı mevsim sonunda,kullanmadığınız zaman tam kurumadan saklamayın.
  • Ayakkabılarınızı kurutmak için aşırı ısı kullanmayın.